Rapport: Aids kan utrotas till 2030

27 augusti, 2023 0 av Bra Nyheter

Det går åt rätt håll i kampen i att få ner antalet fall av AIDS i världen. Enligt en rapport från Unaids, som är FN:s program gällande sjukdomen så finns det en tydlig väg mot att utrota AIDS. Det har skett stora framsteg i mer än ett dussin länder och många är nära att uppnå målet 95-95-95.

Botswana, Eswatini, Rwanda, Tanzania och Zimbabwe har redan nått det så kallade 95-95-95-målet, som innebär att 95 procent av de smittade har kännedom om det, att 95 procent av dem får behandling för sjukdomen och 95 procent av dessa reagerar så pass bra att viruset hålls tillbaka.

I rapporten skriver Unaids att 39 miljoner människor världen över lever med hiv, det virus som kan utvecklas till sjukdomen aids. Unaids slår också fast att vägen ligger utstakad och att ”slutet på aids” fortfarande är möjligt till 2030.

Men vägen dit är både politiskt och ekonomiskt styrd och kräver att världens ledare agerar och investerar i bland annat förebyggande åtgärder, icke-diskriminerande lagar och tillgänglig behandling.

Väldigt många fler får behandling för sjukdomen idag, vilket är ett stort steg mot att utrota den.

Rapport: Aids kan utrotas till 2030

Enligt en ny rapport från FN-programmet Unaids finns det en tydlig väg mot att utrota aids. Flera afrikanska länder har gjort stora framsteg senaste åren och mi