Kondomen som tar nästa steg i kampen mot HIV

Metro

I Australien har ett bioteknikföretag vid namn Starpharma utvecklat ett gelbaserat medel som med 99,9 procents säkerhet ska inaktivera hiv och andra sexuellt överförbara virus, som herpes och hpv.

Nyckelingrediensen är natriumastrodrimer, ett antimikrobiellt medel särskilt framtaget för att motverka och inaktivera hiv.  Att inaktivera ett virus är så nära man kan komma att ”döda” det, eftersom virus tekniskt inte är levande varelser. När det avaktieras kan det snarare inte längre infektera levande celler, och därmed inte föröka sig.

Detta göra att smittorisken och spridningen av Hiv kan minska med hjälp av kondomer som har glidmedel med det gelbaserade medel som kallas Vivagel på sig. Det är inte ett vaccin eller botemedel, men det är en bit på vägen mot minskad hivsmitta bland människor.

photo credit: Hi! Rorro. via photopin cc

1 kommentar på Kondomen som tar nästa steg i kampen mot HIV

  1. Låter som en väldigt bra nyhet inom branschen, men det är kanske hade varit bra om Vivagel även såldes som vanligt glidmedel av två anledningar.

    De som använder kondom är ju redan skyddade mot sexuellt överförbara sjukdomar – även om allt är relativt. Dock ser vi fördelar med detta i det fall kondomen skulle råka gå sönder under akten, då kanske Vivagel kan minska risken att bli smittad.

    Den andra anledningen till att Vivagel även bör finnas som gel, är att för att glidmedlet ska kunna gå att använda med alla kondomer (stora som små – inte endast en specialbehandlad ”one size”.

    Däremot tror vi att den största fördelen med Vivagel kan vara att minska smittorisken för de som inte använder kondom, men som använder eller kan tänka sig använda glidmedel. Detta blir inte ett perfekt skydd, men >>kanske kan<< minska smittorisken? Det är väl kanske då vi kan se att HIV-smittan bland människor, som inte skyddar sig på något annat sätt, minskar?

    Slutligen vill vi poängtera att vi alltid förespråkar användning av kondom, så råka inte misstolka denna kommentar med att vi anser att det skulle vara okej att endast använda Vivagel som skydd.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.